Nederlander strijkt neer in Silicon Valley om te strijden tegen plastic

Terug naar overzicht

Het Rotterdamse bedrijf Enviu, dat duurzame innovaties helpt ontwikkelen en op de markt brengt, opent donderdag een kantoor in San Francisco. Oprichter Stef van Dongen verwacht dat zijn manier van werken resoneert in Silicon Valley. Hij gaat daar vooral op zoek naar talent, geld, partners en bedrijven om mee samen te werken.

Enviu heeft zich sinds de oprichting twaalf jaar geleden geconcentreerd op Nederland, India en Kenia. In India ontwikkelde het bedrijf een project om gezonde hygiënische maaltijden te verkopen, voor 25 cent, in sloppenwijken, scholen en kantines. Lokale ondernemers die de maaltijden serveren, doen dat op franchisebasis. Enviu zorgt voor de productie, merknaam, het inkoopvoordeel, de garantie van kwaliteit, lagere rente en het regelde alles op juridisch en fiscaal gebied.

De bedrijven verkochten zes miljoen maaltijden in een jaar en in twee jaar werd break-even bereikt. ‘Pas toen ze daar zagen dat die markt bestond, kwam er concurrentie’, zegt Van Dongen. ‘Nu hebben we onszelf daar bijna overbodig gemaakt, maar we kopiëren het concept — ontdaan van alle kinderziekten — naar Kenia. Ik ken geen andere organisatie die dat doet.’

Volgens Van Dongen worden inwoners van sloppenwijken vaak niet als potentiële klant gezien. Er werd gedacht dat die mensen toch geen geld zouden hebben om iets te kopen. 'Wij hebben die markt zichtbaar gemaakt', zegt Van Dongen.

Het ultieme doel van Enviu is dat lokale ondernemers bij ieder project een 'systeemfout' oplossen. Van Dongen: 'Er is ruimte voor een sociale onderneming als er iets serieus mis is, bijvoorbeeld met het milieu, als het meer dan 100 miljoen mensen raakt, als de urgentie wordt gevoeld om het op te lossen en als er om die reden dus geld beschikbaar is.'

Lees het hele artikel op: Het Financieele Dagblad

Twitter Feed

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe projecten? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

DuurzaamInvesteren

Wij zijn ook te vinden op:
 

DuurzaamInvesteren
Apollolaan 151
1077 AR Amsterdam
088-4321543

DuurzaamInvesteren (Crowdinvesting B.V.) heeft een vergunning als bedoeld in artikel 2:96 WFT voor het verlenen van beleggingsdiensten en is opgenomen in de registers van de AFM.