Groeifinanciering: Spectrals software biedt oplossing voor de netcongestie

Terug naar overzicht

Innovatief Amsterdams techbedrijf Spectral bestaat uit 73 impact gedreven Spectralites, die softwareoplossingen inzetten om de energietransitie te versnellen. Spectrals software draagt bij aan de uitfasering van fossiele brandstoffen, de vermindering van CO2-uitstoot, de elektrificatie van het net en geoptimaliseerde energiebesparing- en opslag. Het bedrijf groeit al geruime tijd. Om deze groei door te zetten haalde zij in twee rondes voor een totaalbedrag van €3.981.000,- aan financiering op via DuurzaamInvesteren.nl.

 

Case van Spectral

Bedrag: €1.789.000,- & €2.192.000,- 

Minimale rente: 7,0% & 8,0%

Looptijd: 5 jaar & 4,5 jaar

Doel van de obligatieleningen: Groeifinanciering

 

Spectral in het kort

Scale-up organisatie Spectral werd 6,5 jaar geleden opgericht als spin-off van Metabolic door Floortje van Bovene, Philip Gladek en Tom Westra. Het team van 73 Spectralites – zo noemt het bedrijf haar werknemers – bestaat gezamenlijk uit 25 nationaliteiten. Wat hebben deze mensen gemeen? Een duidelijke missie en visie met betrekking tot de energietransitie. “Ons doel om de energietransitie te versnellen is ontstaan vanuit de core van ons bedrijf en wordt uitgedragen door iedereen. We hebben een intrinsiek gedreven club mensen voor ons werken die écht impact wil maken,” aldus Hans Mart Groen, Strategic Advisor sinds 2016.  

Het bedrijf ontwikkelde twee softwareplatforms. Het Smart Building Platform helpt vastgoedeigenaren gemiddeld 24% van het jaarlijkse gas- en verwarmingsverbruik te besparen. De software van Spectral stuurt het klimaatbeheersysteem op efficiëntere wijze aan door middel van kunstmatige intelligentie. Het Smart Grid Platform helpt allerlei energiesystemen te integreren zoals opslagapparatuur, windparken, PV-installaties, warmtepompen en generatoren. Die assets worden samengebracht in smartgrids en microgrids, en tot op microniveau aangestuurd om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte op het elektriciteitsnet. Met deze softwareoplossingen biedt Spectral een oplossing voor actuele problemen zoals de hoge CO2-uitstoot, fossiele brandstofverbruik en netcongestie. Tegelijkertijd ondersteunt Spectrals software de elektrificatie van ons net en faciliteert zij schone-energieopslag.  

Groen benadrukt de gebruiksvriendelijkheid van Spectrals software: “We werken technologie agnostisch. Waar andere bedrijven vaak met slechts één technologie kunnen werken, knopen wij verschillende technologische systemen aan elkaar.”  

 

Virtuele Netoplossing

Een voorbeeld van het smart grid platform is het virtueel net dat Spectral ontwikkelde voor de bedrijven op het Schiphol Trade Park. “Netcongestie is op dit bedrijventerrein, net als voor veel andere gebieden in Nederland een acuut probleem. Het was onmogelijk om alle bedrijven op het huidige elektriciteitsnet aan te sluiten.” Dankzij de virtuele netoplossing van Spectral profiteren de bedrijven altijd van voldoende capaciteit: de gezamenlijk opgewekte stroom wordt op slimme wijze binnen het eigen energie-ecosysteem gedistribueerd. En – niet geheel onbelangrijk – zo maakt het terrein gebruik van slechts één netaansluiting. “We gebruiken de financiering om dit systeem schaalbaar te maken. Hiermee hebben we een échte oplossing voor netcongestie.”  

 

Resultaten via DuurzaamInvesteren.nl

Met een goed gevulde pijplijn ziet Spectral de toekomst zonnig in, zodanig dat het bedrijf  groeifinanciering ophaalde via DuurzaamInvesteren.nl. “We kwamen bij jullie terecht via Ruud Nijs van Giga Storage", een gemeenschappelijke relatie. “DuurzaamInvesteren.nl beschikt over een mission-driven investeerdersbase en leent zich uitstekend voor scale-ups in deze nichemarkt.” Groen vervolgt: “zonder te overdrijven is DuurzaamInvesteren.nl als financieringspartner een match made in heaven". De eerste ronde groeifinanciering in april 2022 werd in mum van tijd volgeschreven. Doordat het bedrijf in korte tijd groeide haalde Spectral een tweede tranche op in oktober van datzelfde jaar. “We gebruiken een bulk van de financiering om het personeelsbestand de komende jaren te versterken, maar reserveren ook een deel voor de bevoorrading, om de onderneming op te kunnen schalen.” Het bedrijf heeft plannen om te internationaliseren en heeft een duidelijke visie over hun groei. “Samenwerken en partnerships aangaan met andere duurzame bedrijven blijft in onze optiek de beste groeistrategie.” Aldus Groen.  

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam investeren? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. 

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF

DuurzaamInvesteren

Wij zijn ook te vinden op:  

DuurzaamInvesteren.nl
Apollolaan 151
1077 AR Amsterdam
088-4321543

DuurzaamInvesteren.nl (Crowdinvesting B.V.) heeft een vergunning als bedoeld in artikel 2:96 WFT voor het verlenen van beleggingsdiensten en is opgenomen in de registers van de AFM.