Dennis Kromhout van der Meer

Prettig kennismaken

Dennis Kromhout van der Meer

Algemeen Directeur

“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Een collega wees mij op het boek “The Ministry for the Future” van Kim Stanley Robinson, waarin een internationale organisatie optreedt als pleitbezorger voor de toekomstige generaties wereldburgers alsof hun rechten even geldig zijn als die van de huidige generatie(s).

Dit raakt bij mij een gevoelige snaar. In het debat over duurzaamheid wordt geen
rekening gehouden met de kosten, ongemak en zelfs lijden dat we uit behoud van onze eigen situatie bij toekomstige generaties neerleggen. Klimaatverandering en duurzaamheid worden ineens heel concreet wanneer je je voorstelt dat je in een rechtbank zit met de toekomst, die je vraagt waarom je nog steeds in een diesel rijdt, tegen stikstof en CO2-reductie bent. Op deze manier kijken naar de impact van ons doen, lijkt me een goede basis voor besluitvorming daarover.

Wanneer deed je voor het laatst iets buiten je comfortzone?

Ik ben relatief introvert, conflict mijdend en vooral comfortabel met werken met mijn hoofd. Dus elke keer wanneer ik als algemeen directeur van DuurzaamInvesteren.nl groepen toespreek en mee in discussie ga, treed ik buiten mijn comfortzone.

Tevens zit fysiek bezig zijn niet in mijn natuur. Toch heeft Krav Maga mij tien jaar
geleden gegrepen, door een toevallige samenloop van omstandigheden. Sinds die tijd train ik 3 uur per week en heb ik inmiddels de halve bruine band bemachtigd.
Onderdelen als kickboksen, sparren op de grond en scenario training maken elke les een confrontatie met mezelf en met hoe fysiek en verbaal om te gaan met netelige situaties.

Welke ervaringen neem je mee vanuit je vorige werk?

In mijn vorige baan heb ik kunnen zien hoe technologie een aardverschuiving kan veroorzaken. Mobiele telefonie was een logische evolutie in Nederland, waar iedereen eigenlijk al internet had en bereikbaar was via de vaste telefoon. In Sub-Sahara Afrika, waar praktisch niemand toegang had tot een telefoonlijn - laat staan internet - was de introductie echt een revolutie. Innovaties als betalen met je telefoon, werden meteen gezien en ingevoerd.

Voor de beste innovaties in de energietransitie en duurzaamheid of implementaties daarvan, moeten we mijns inziens kijken naar dit soort gebieden en landen met
gebrek aan een historische energie infrastructuur en daarvan leren.

 

 

Meer medewerkers

Ontmoet het hele team