Financiering voor een Innovatief Zonnestroomsysteem: BUAN Agrivoltaics B.V.

Case study

Financiering voor een Innovatief Zonnestroomsysteem: BUAN Agrivoltaics B.V.

BUAN Agrivoltaics B.V. als onderdeel van AAAS energy haalde in één dag € 790.000,- financiering op via DuurzaamInvesteren.nl. Het bedrag werd gebruikt om de bouwkosten van het Agrivoltaics zonnepark op de landbouwgrond van de BUAN Universiteit in Botswana te financieren.  

De case van AAAS Energy

Bedrag: € 790.000,-

Rente: 5,6%

Looptijd: 7 jaar

Aantal investeerders: 238

Doorlooptijd: 1 dag

Doelstelling: Financiering voor de bouw van een agrivoltaics zonnepark op de universiteitsboerderij van de BUAN universiteit in Botswana.

AAAS Energy in het kort

AAAS energy bestaat uit een team van 5 Nederlandse professionals en ontwikkelt, financiert en exploiteert zonneparken in Sub-Sahara-Afrika. De wereldwijde urgentie van de transitie van fossiele brandstof naar hernieuwbare energie herkent AAAS energy. Maarten Smits: “De energievoorziening is op het moment duur en vervuilend, dit kunnen we vervangen voor schoon en goedkoop”. Het bedrijf ziet een kans in Afrika, vanwege het gebrek aan infrastructuur is er geen sprake van transitie maar kunnen Afrikaanse landen hernieuwbare energie direct introduceren.  

Landbouw in de Sub-Sahara

Landen in de Sub-Sahara kampen met een gebrek aan mogelijkheden zelf groenten en fruit te verbouwen. De (te) hete zon zorgt voor zonnestress op de planten: om te voorkomen dat de bladeren verbranden ‘zweten’ de planten. Het water in de planten verdampt sneller waardoor boeren genoodzaakt zijn meer water te gebruiken voor hun gewassen. Het klimaat zorgt voor grote voedsel onzekerheden waardoor een land als Botswana meer dan vijftig procent van haar groenten en fruit importeert uit Zuid-Afrika. Botswana is hierdoor een voedsel-onzeker land.   

Financiering voor innovatie: agrivoltaics

Een nieuwe innovatie op het gebied van energievoorziening is het combineren van hernieuwbare energiesystemen – zoals zonneparken – met landbouw. De zonnepanelen worden boven landbouwgrond geplaatst. In zon-rijke gebieden werkt deze methode uitstekend doordat de planten in de schaduw staan tussen 11 en 2, het heetste moment van de dag. Dit levert een reductie in het watergebruik op van vijftig procent. “Twee jaar geleden kwamen wij in aanraking met dit concept, nu werken we samen met de universiteit van Wageningen die hier veel onderzoek naar doet.” AAAS energy haalde afgelopen jaar € 790.000,- aan financiering op. Met dit geld realiseren zij het Agrivoltaics zonnepark van 1,079 MWp op 2 hectare landbouwgrond van de BUAN Universiteit in Botswana. De universiteit heeft in totaal 150 hectare grond beschikbaar, uitbreiding van het project in de toekomst behoort tot de mogelijkheden. Het onderzoek naar Agrivoltaics is zeer belangrijk, het vergroot de toegang tot betere en versere groenten en fruit en verkleint de afstand van farm to plate. Daarnaast verbetert het de voedselzekerheid van Botswana. 

Resultaat via DuurzaamInvesteren.nl

Voor het project in Botswana, kwam AAAS energy via Kevin Dijkers in contact met DuurzaamInvesteren.nl. Maarten legt uit: “We hebben gekeken naar andere financieringsmogelijkheden zoals banken, maar niets was zo’n goede fit als met DuurzaamInvesteren.nl, de aard van het bedrijf en de manier waarop we op interactieve wijze hebben gekeken en beoordeeld of we bij elkaar pasten vonden we erg fijn werken.” Daarnaast kent DuurzaamInvesteren.nl de behoefte van haar publiek goed: de inschatting was dat de ‘crowd’ wel de behoefte had om te investeren in een Afrikaans zonnepark. “Die inschatting was juist, want binnen een dag was het bedrag van € 790.000,- opgehaald” aldus Maarten. Daarnaast heeft de samenwerking met DuurzaamInvesteren.nl AAAS energy veel gebracht: AAAS energy is beter zichtbaar geworden. De Duitse partner van het bedrijf betrekt hen eerder in nieuwe partnerships en samenwerkingen. Met een goed gevulde pijplijn aan projecten gaat AAAS energy de toekomst tegemoet.  

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per kwartaal nieuwsupdates over investeren via DuurzaamInvesteren.nl