Over vrouwen die investeren

Terug naar overzicht

Het valt ons op dat minder vrouwen investeren via DuurzaamInvesteren.nl. Zo'n 20% van onze investeerders is vrouw. En dat is helemaal niet gek, want ook bij andere platformen is dit het geval. Daarnaast is onderzocht dat vrouwen anders tegen carrière en financiën aankijken. We nodigden onze vrouwelijke investeerders en psychiater en schrijver van het boek Het Vrouwenbrein uit om hier meer over te leren tijdens een netwerkborrel.

De verschillen uitgelegd:

Vrouwen maken andere beslissingen dan mannen als het aankomt op geld en financiën. Ook presteren vrouwen anders op de arbeidsmarkt en is een deel van de Nederlandse vrouwen niet financieel zelfstandig. Is dat allemaal cultureel bepaald of speelt onze biologie ook een rol? Iris Sommer heeft veel onderzoek gedaan naar Het Vrouwenbrein, schreef het gelijknamige boek en presenteert het Tv-programma Een Goed Stel Hersens. Op 30 maart sprak zij op ons netwerkevenement.
De belangrijkste lessen zijn:

  1. Vrouwen hebben kleinere hersenen, maar met hogere verbranding, gemiddeld is ons IQ even hoog;
  2. Vrouwen en mannen hebben een andere hormoonhuishouding: oestrogeen en testosteron. Volgens wetenschappelijk onderzoek is (een gebrek aan) testosteron ook direct gelinkt aan risico's nemen, zelfinschatting en zelfs inkomen;
  3. In de Big Five (persoonlijkheidstrekken), scoren mannen hoger op extraversie en gerichtheid op ervaring. Mannen en vrouwen zijn even creatief, en vrouwen maken zich vaker zorgen én zijn vriendelijker.

Investeren vrouwen anders dan mannen?

Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar of ons vrouw- of man-zijn invloed heeft op de investeringsbeslissingen die wij maken. Wél is bekend dat mannen meer gedreven worden door status, vaak uitgedrukt in geld. Bovendien zijn mannen bereid meer risico te nemen. Het is daarom aannemelijk dat mannen eerder zullen investeren in projecten met een hoog risicoprofiel of wellicht meer van hun besteedbaar inkomen zullen investeren, in vergelijking tot vrouwen.

Vervolg:

Dit netwerkevenement voor vrouwelijke investeerders was de eerste bijeenkomst die DuurzaamInvesteren organiseerde. We kregen vragen van de aanwezigen en kregen nieuwe inzichten. Hiermee gaan we aan de slag. Een paar punten die we oppakken zijn:

  1. Meer zichtbaarheid van de projecten;
  2. Meer bijeenkomsten;
  3. Meer informatie over investeren, kansen en risico's.

Wil je meer weten over DuurzaamInvesteren.nl, de aanbiedingen op ons platform of onze toekomstplannen voor netwerkevenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via deze link.

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe projecten? Registreer dan op ons platform.

REGISTREREN

DuurzaamInvesteren

Wij zijn ook te vinden op:  

DuurzaamInvesteren
Apollolaan 151
1077 AR Amsterdam
088-4321543

DuurzaamInvesteren (Crowdinvesting B.V.) heeft een vergunning als bedoeld in artikel 2:96 WFT voor het verlenen van beleggingsdiensten en is opgenomen in de registers van de AFM.