Over vrouwen die investeren

Nieuws

Over Vrouwen die Investeren

Het valt ons op dat minder vrouwen investeren via DuurzaamInvesteren.nl. Zo'n 20 procent van onze investeerders is vrouw. En dat is helemaal niet gek, want ook bij andere platformen is dit het geval. Daarnaast is onderzocht dat vrouwen anders tegen carrière en financiën aankijken. We nodigden onze vrouwelijke investeerders en psychiater en schrijver van het boek Het Vrouwenbrein uit om hier meer over te leren tijdens een netwerkborrel.

Publicatiedatum: 5 April, 2022

De verschillen uitgelegd

Vrouwen maken andere beslissingen dan mannen als het aankomt op geld en financiën. Ook presteren vrouwen anders op de arbeidsmarkt en is een deel van de Nederlandse vrouwen niet financieel zelfstandig. Is dat allemaal cultureel bepaald of speelt onze biologie ook een rol? Iris Sommer heeft veel onderzoek gedaan naar Het Vrouwenbrein, schreef het gelijknamige boek en presenteert het Tv-programma Een Goed Stel Hersens. Op 30 maart sprak zij op ons netwerkevenement. De belangrijkste lessen zijn:

  1. Vrouwen hebben kleinere hersenen, maar met hogere verbranding, gemiddeld is ons IQ even hoog;

  2. Vrouwen en mannen hebben een andere hormoonhuishouding: oestrogeen en testosteron. Volgens wetenschappelijk onderzoek is (een gebrek aan) testosteron ook direct gelinkt aan risico's nemen, zelfinschatting en zelfs inkomen;

  3. In de Big Five (persoonlijkheidstrekken), scoren mannen hoger op extraversie en gerichtheid op ervaring. Mannen en vrouwen zijn even creatief, en vrouwen maken zich vaker zorgen én zijn vriendelijker.

Investeren vrouwen anders dan mannen?

Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar of ons vrouw- of man-zijn invloed heeft op de investeringsbeslissingen die wij maken. Wél is bekend dat mannen meer gedreven worden door status, vaak uitgedrukt in geld. Bovendien zijn mannen bereid meer risico te nemen. Het is daarom aannemelijk dat mannen eerder zullen investeren in projecten met een hoog risicoprofiel of wellicht meer van hun besteedbaar inkomen zullen investeren, in vergelijking tot vrouwen.

Vervolg

Dit netwerkevenement voor vrouwelijke investeerders was de eerste bijeenkomst die DuurzaamInvesteren.nl organiseerde. We kregen vragen van de aanwezigen en kregen nieuwe inzichten. Hiermee gaan we aan de slag. Een paar punten die we oppakken zijn:

  1. Meer zichtbaarheid van de projecten;

  2. Meer bijeenkomsten;

  3. Meer informatie over investeren, kansen en risico's.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per kwartaal nieuwsupdates over investeren via DuurzaamInvesteren.nl