Indi Energy: De proeftuin van Nederland voor duurzame energie

Blog

Indi Energy: De Proeftuin van Nederland voor Duurzame Energie

Waar andere ondernemingen zich richten op één duurzame technologie, zoals zonnestroom of warmtepompen, richt Indi Energie zich op de verduurzaming van zijn klanten in de breedte. Het kersverse dochterbedrijf van RWE/Essent biedt in de toekomst namelijk maatoplossingen aan over het gehele duurzame energiespectrum. Jasper Houthuijsen, directeur van Indi Energie: “We willen zoveel mogelijk initiatieven lanceren, om te testen of opschaling mogelijk is.”

Publicatiedatum: 17 November, 2016

“Indi Energie is in essentie een B2B-netwerkbedrijf, dat klanten met een duurzaamheidswens verbindt met experts in de energiebranche die deze wens kunnen vervullen”, zegt Houthuijsen. “Klanten met een duurzaamheidswens kunnen bij ons aankloppen. Rondom die wens construeren wij een propositie en ontzorgen we de klant volledig in de realisering ervan. Zo kunnen zonnepanelen bijvoorbeeld gekocht of geleast worden, voor een lange of een korte termijn. Hetzelfde geldt voor houtpelletkachels. Alles is mogelijk.”

Zonne-energie en houtpelletkachels

In eerste instantie biedt Indi Energie alleen proposities aan op het gebied van zonne-energie en houtpelletkachels. Het bedrijf werkt daarbij samen met de partners KiesZon en Energon. De eerste stappen hierin heeft het bedrijf inmiddels gezet. Zo sloot het eind augustus een contract af met SnowWorld, voor het plaatsen van 8.000 zonnepanelen op de skihallen in Landgraaf en Zoetermeer.

Maar dat is slechts stap één, benadrukt Houthuijsen: “We willen in de toekomst ook met windmolens, batterij-technologie en de infrastructuur voor duurzaam transport aan de slag.”

Batterij-technologie en hybride vrachtwagens

“We zijn begonnen met zonne-energie en houtpelletkachels om te bewijzen dat Indi Energie bestaansrecht heeft”, vervolgt hij. “Wanneer we dat op de markt hebben gezet, gaan we proposities toevoegen. Het uiteindelijke doel is ‘rapid prototyping’: veel verschillende initiatieven lanceren en testen, om te bekijken of opschaling mogelijk is.”

Zo volgt Indi Energie de ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie op de voet. “Dat is nu nog niet interessant genoeg, maar de prijzen van batterijen zijn langzaam aan het dalen”, zegt Houthuijsen. “Zo gauw het rendabel is, bieden we dit ook aan.”

Ook op het gebied van hybride vrachtwagens kijkt Indi Energie aandachtig naar de ontwikkelingen. Steden als Amsterdam en Rotterdam stellen steeds hogere eisen op het gebied van geluid en milieu. Hybride trucks zouden uitkomst kunnen bieden.

Houthuijsen: “Ik zie een toekomst voor me waarin we distributiecentra van zonnepanelen voorzien, rekening houdend met het feit dat hybride vrachtwagens in de toekomst opgeladen worden met deze duurzaam opgewekte elektriciteit. De hybride vrachtwagens kunnen vervolgens 30 tot 40 kilometer elektrisch rijden, wanneer ze zich in de binnenstad bevinden. Het is een ingewikkeld verhaal, maar dat is juist de kracht van Indi Energie: we voeren proposities uit in samenwerking met experts uit de branche, die weten hoe je dergelijke projecten moet uitvoeren.”

Energietransitie

Met Indi Energie is RWE/Essent het zoveelste energiebedrijf dat zijn pijlen richt op duurzame energie. Dat is niet zonder reden. Houthuijsen: “De behoefte aan grootschalige opwek van energie door middel van energiecentrales blijft nog lang bestaan. Daar zijn momenteel nog weinig alternatieven voor. Maar het is tegenwoordig geen markt meer waar je significant in kunt groeien. Voor groei kijken energiebedrijven dus naar andere mogelijkheden, zoals de sector van duurzame energie.”

Dat RWE/Essent hier een dochterbedrijf voor heeft opgericht, is volgens Houthuijsen een logische stap: “RWE/Essent is een groot bedrijf, met lange besluitlijnen. De energietransitie bestaat echter uit kleine initiatieven, die flexibiliteit nodig hebben. Als grote energiemaatschappij moet je je dus aanpassen, om aansluiting te vinden bij de klant. Indi Energie is daar een goed voorbeeld van.”

Crowdfunding

Indi Energie staat sinds vandaag met een crowdfundingcampagne van € 1.050.000,- op DuurzaamInvesteren.nl. Met de opbrengsten wordt een deel van de bouw van de zonnestroomprojecten op de vestigingen van Snowworld gefinancierd. Houthuijsen: “Dit is voor ons een eerste stap in het ontwikkelen van nieuwe participatiemodellen. Ook daarin zijn we met ‘rapid prototyping’ bezig, om zoveel mogelijk initiatieven te lanceren waarmee we de consument in duurzame projecten kunnen betrekken.”

Op dit gebied is veel mogelijk, besluit hij: “In de toekomst willen we bijvoorbeeld een model ontwikkelen waarin medewerkers gezamenlijk kunnen investeren in zonnepanelen op het dak van het bedrijf. Daarnaast bekijken we naar participatiemodellen omtrent de postcoderoos-regeling; ook daar is veel mogelijk.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per kwartaal nieuwsupdates over investeren via DuurzaamInvesteren.nl