Veranderingen voor betaal- en bewaardiensten

Wijzigingen op ons platform per 09 juli

Veranderingen betaal- en bewaardiensten

DuurzaamInvesteren.nl is achter de schermen volop bezig met werken aan haar toekomst. Om dit te kunnen faciliteren en als platform verder te professionaliseren, is een overeenkomst ondertekend met AFS Execution Services B.V., onderdeel van AFS Group (AFS). Mede door deze samenwerking met AFS voldoet DuurzaamInvesteren.nl aan de regelgeving van de European Crowdfunding Service Provider Regulation (ECSPR).

Door deze samenwerking zijn er wijzigingen doorgevoerd op onze website die ook actie vereisen van jou als investeerder.

CFO Hans van der Pouw licht toe

Algemene toelichting van de belangrijkste wijzigingen

We beginnen met een algemene toelichting. Onderaan de pagina leggen we de handelingen uit die je als investeerder dient te verrichten om te kunnen blijven investeren.

Wijzingen in betaal- & bewaarverkeer

Vanaf heden krijg je als DuurzaamInvesteerder toegang tot je eigen geldrekening van AFS waarmee je kunt investeren in onze projecten. Jouw (kosteloze) geldrekening via AFS wordt automatisch gekoppeld aan je IBAN-rekeningnummer en hiermee kun je investeren in al onze projecten.

Ook ontvang je, wanneer je weer geïnvesteerd hebt, voortaan rente en aflossingsbetalingen via je geldrekening.

De obligaties (ook wel effecten) die uitgegeven worden, worden door AFS in bewaring genomen op een aparte effectenrekening, die op jouw naam staat. Deze effecten worden door AFS bewaard bij Euroclear Nederland.

AFS Group is een internationale dienstverlener actief in de financiële en hernieuwbare energiesectoren. Met ruim 170 jaar ervaring en ondernemerschap hebben zij een uniek kwalitatief netwerk ontwikkeld met ruime marktkennis in financiële- en milieubewuste oplossingen. Naast DuurzaamInvesteren.nl levert AFS Group diensten aan een groot en gediversifieerd klantenbestand, waaronder ondernemingen, financiële instellingen, investeerders en overheidsinstanties over de hele wereld.

Met ingang van 16 juli levert AFS twee diensten aan DuurzaamInvesteren.nl:

  1. de bewaarneming van effecten (waaronder obligaties)

  2. het afwikkelen van het bijbehorende betalingsverkeer

Wat houden de veranderingen in voor investeerders?

De Europese crowdfundingsvergunning (ECSPR) die DuurzaamInvesteren.nl verkregen heeft, verplicht ons te houden aan onder meer wetgeving omtrent witwassen en fraudebestrijding. Het doel van deze wetgeving is om het vertrouwen in financiële instellingen te bevorderen. Ook zijn er eisen gesteld aan de manier waarop we jou als investeerder identificeren en de herkomst van jouw vermogen onderzoeken.

Investeren als particulier/ privé investeren

Om te kunnen blijven investeren, en je (kosteloze) geldrekening bij AFS te activeren, word je gevraagd om aanvullende informatie te verstrekken door je (opnieuw) te identificeren. We noemen dit ‘onboarden’. Na voltooiing van 6 stappen blijf je succesvol “aan boord” van DuurzaamInvesteren.nl.

Onboarding stappen

Je bent max 10-15 minuten bezig. Onze snelste testpersoon slechts 6 minuten. Zorg ervoor dat je je paspoort of ID-kaart bij de hand hebt.

Log in op de website (of vraag een nieuw wachtwoord aan), klik rechts bovenin het scherm op je naam en vervolgens in het menu op "dashboard". Bovenaan in het dashboard zie je een lijst met benodigde informatie. Klik op "start" bij identiteitscontrole om te beginnen. We leggen bij iedere stap uit wat je moet doen.

  1. Identificatiemethode: vul je persoonsgegevens in en identificeer je met een paspoort of identiteitsbewijs. Hiervoor maakt DuurzaamInvesteren.nl gebruik van de diensten van Checkin.com.

  2. Passendheidstoets: deze vragenlijst toetst of je beleggen en de risico’s hiervan begrijpt. De ingevulde vragenlijst blijft 2 jaar geldig. Mocht je deze in afgelopen 2 jaar al hebben gedaan, dan blijft deze geldig tot de verloopdatum, waarna je gevraagd wordt om deze opnieuw te doen.

  3. Rekeningnummer koppelen: koppel je rekeningnummer en geef je IBAN-nummer op waarmee je gaat investeren en waarop je uitbetalingen van rente en aflossingen wilt ontvangen. AFS maakt hiervoor een geldrekening aan op jouw naam. Mocht dit IBAN-nummer afwijken van jouw eerder opgegeven IBAN voor uitbetalingen, dan wordt dit nieuwe IBAN-rekeningnummer leidend voor toekomstige uitbetalingen van al jouw investeringen.

  4. Investeringscalculator: deze calculator berekent je persoonlijke verliesdraagkracht. Het resultaat geeft aan hoeveel je kan investeren zonder daarbij te veel risico te lopen. Ieder jaar wordt opnieuw gevraagd de calculator in te vullen, dit is omdat je inkomen kan zijn gewijzigd en dus ook je verliesdraagkracht. Vanuit de vergunning zijn we verplicht je deze calculator aan te bieden, het staat je vrij om deze in te vullen. Mocht je de calculator onlangs al hebben ingevuld, dan blijft deze geldig tot de verloopdatum, waarna je gevraagd wordt om deze opnieuw te doen.

  5. Herkomst vermogen: hier worden enkele vragen gesteld over wat je jaarlijks denkt te gaan investeren en wat de herkomst van deze gelden is. Je hoeft hier alleen je grootste inkomstenbron in te vullen.

  6. Teken je overeenkomst: digitale ondertekening van de tripartiete overeenkomst. Wanneer alle vorige stappen doorlopen zijn, teken je als laatste een zogeheten tripartiete overeenkomst. Dit is een overeenkomst tussen 3 partijen:
    1. Jij als investeerder;
    2. DuurzaamInvesteren.nl als tussenpersoon en dienstverlener;
    3. AFS voor effectenbewaring en de afhandeling van het bijbehorende betalingsverkeer.

Met de overeenkomst geef je een volmacht om investeringen en terugbetalingen, zoals rente en aflossingen vanuit uitgevende instellingen, via jouw geldrekening van AFS op jouw IBAN-rekening te mogen verwerken en om de door jou aangekochte effecten op een aparte effectenrekening die op jouw naam staat bij AFS te bewaren bij Euroclear Nederland. De overeenkomst ontvang je per mail en kan eenvoudig digitaal ondertekend worden via DocuSign.

Voor bestaande DuurzaamInvesteerders die in afgelopen jaar nog hebben geïnvesteerd is een aantal stappen al ingevuld en kan de onboarding sneller worden doorlopen. Een gehele onboarding kost gemiddeld 10 minuten.

Hulp nodig?

Zie voor meer info ook onze veelgestelde vragen. Of bekijk de handleiding of instructievideo voor particulier investeren.

Als rechtspersoon investeren

Als je wilt (blijven) investeren als rechtspersoon word je gevraagd om een nieuw onboardingsproces voor rechtspersonen te doorlopen. Ook wordt het mogelijk om meerdere rechtspersonen aan je account te koppelen.

Voor investeren namens een rechtspersoon is een LEI-code benodigd. Zonder LEI-code is het niet meer toegestaan om te beleggen. Voor ondernemers die al een LEI-code hebben, wordt deze automatisch opgehaald bij de Kamer van Koophandel nadat je je KVK-nummer hebt ingevuld. Heb je nog geen LEI-code? Vraag er dan een aan via: https://lei-nederland.nl/. Na het ontvangen van je LEI-code is deze de volgende werkdag vanaf 14:00 uur te gebruiken en in te voeren op onze website.

De stappen:

1. Log in met je huidige e-mailadres en wachtwoord via inloggen, rechtsboven op onze website.

2. Klik op je naam rechtsboven op de website en vervolgens op "Dashboard".

3. Bovenaan het scherm zie je staan “Investeerder”. Daarnaast staat in het groen “Voeg Rechtspersoon toe”, klik hierop en volg de stappen. Je begint met het invoeren van je KVK-nummer. Volg de overige stappen en zorg dat je je paspoort of ID-kaart bij de hand houdt.

4. Welkom aan boord. Je kan nu (weer) investeren als rechtspersoon!

Hulp nodig?

Zie voor meer info ook onze veelgestelde vragen. Of bekijk de handleiding of instructievideo voor rechtspersonen.

Overige wijzigingen:

Van obligatieleningen naar obligaties

Momenteel worden op ons platform obligatieleningen aangeboden. Medio juli worden dit bij onze nieuwe projecten obligaties. Het voornaamste verschil tussen beide is dat een obligatie een effect is. Een voordeel van deze verandering is dat effecten verhandelbaar kunnen zijn, obligatieleningen zijn dat niet. Met de overgang van obligatieleningen naar obligaties zetten wij de eerste stap richting het verhandelbaar maken van nieuwe obligaties, iets wat wij in de toekomst willen aanbieden. Of obligaties binnen een project verhandelbaar zijn wordt per project bepaald en gecommuniceerd in de projectdocumentatie.

Clientportaal, investeringsgeschiedenis en je dashboard

Het volgende is alleen van toepassing als je al eens eerder bij ons hebt geïnvesteerd: Op dit moment kun je je investeringsgeschiedenis nog inzien op portaal.duurzaaminvesteren.nl. Dit portaal is verouderd en wordt omstreeks begin augustus opgeheven. Daarna kun je je investeringsgeschiedenis alleen bekijken via je dashboard, nu al zichtbaar na login, op onze website Duurzaaminvesteren.nl.

Alles is dus binnenkort gemakkelijk op één plek en met nog maar één inlog in te zien. Wel zo makkelijk! Wanneer het zover is berichten we je hierover én over eventueel te nemen stappen.

Kom je er niet uit of heb je vragen?

Heb je vragen of hulp nodig? Wij staan voor je klaar om te helpen: 088 4321 543 | support@duurzaaminvesteren.nl.

Bekijk de veelgestelde vragen

Of neem contact op met support