Financiering zoeken voor jouw duurzame project met SDE++ subsidie

Financiering zoeken voor jouw duurzame project met SDE++ subsidie

Duurzame projecten spelen een cruciale rol bij het bevorderen van groene energie en het verminderen van de impact van klimaatverandering. De SDE++ subsidie biedt financiële ondersteuning aan ondernemingen die zich richten op duurzame energieproductie en CO2-reductie. In dit artikel delen we vijf belangrijke tips waar je op moeten letten bij het zoeken naar projectfinanciering voor duurzame projecten met SDE++ subsidie. 

Publicatiedatum: 5 June, 2023

Tip 1: Begrijp de SDE++ subsidiecriteria 

Het is van cruciaal belang dat je de SDE++ subsidiecriteria volledig begrijpt voordat projectfinanciering zoekt. De SDE++ subsidie is bedoeld voor projecten die gericht zijn op hernieuwbare energieproductie of CO2-reductie. Zorg ervoor dat je project voldoet aan de vereisten en richtlijnen van de subsidie. Zo vergroot je de kans dat je in aanmerking komt voor financiering. En let hierbij ook op de tijdlijnen: je kan niet op elk moment van het jaar deze subsidie aanvragen. 

Let erop dat een SDE++ een beschikking betreft en niet 100% inkomsten garandeert. 

Tip 2: Ontwikkel een solide businessplan 

Een goed uitgewerkt businessplan is essentieel bij het aantrekken van projectfinanciering voor duurzame projecten. Stel een gedetailleerd plan op waarin je zowel de technische als financiële haalbaarheid van jouw duurzame energieproject aantoont. Het businessplan moet inzicht geven in de verwachte opbrengsten, kosten, risico's en rendementen. Potentiële investeerders hebben recht op inzicht in de levensvatbaarheid naast de winstgevendheid en uiteindelijk moet je hen overtuigen voor ze investeren. 

Zorg bovendien voor een goede planning in alle fases van je traject. Zowel de subsidieaanvraag, waar je te maken krijgt met deadlines, als het aantrekken van financiering en de executie. Jouw succes hangt voor een groot deel samen met de planning en organisatie van jouw traject. 

Tip 3: Identificeer geschikte financiële partners 

Het vinden van geschikte financiële partners is een cruciale stap bij het verkrijgen van projectfinanciering. Je kan hiervoor contact opnemen met banken, durfkapitaalfondsen, impactinvesteerders en andere financiële instellingen. Let hierbij op de ervaring van de financiële partners met projectfinanciering in de duurzame energie-industrie. Bovendien zullen veel traditionele geldverstrekkers voorzichtig zijn met betrekking tot het financieren van duurzame projecten en relatief kleinere bedragen. Een andere optie is zoeken naar alternatieve financieringsmogelijkheden. Crowdfunding, investeringsplatformen en subsidies van regionale ontwikkelingsmaatschappijen kunnen interessante financieringsopties zijn voor duurzame projecten. Let hierbij op dat je iets zoekt wat goed bij jou en de specifieke behoeften en doelstellingen van het duurzame project passen. Je kan overigens ook verschillende financieringsbronnen combineren om de slagingskans te vergroten.  

Tip 4: Bouw aan je netwerk 

Bouw een sterk netwerk en doe actief mee aan sector gerelateerde evenementen. Dit kan je helpen met het identificeren van geschikte financiële partners, en ook projectinhoudelijk jouw kennis vergroten. Bovendien kan je met sterke partnerschappen ook meer particulieren bereiken wanneer je kiest voor crowdfunding of investeringsplatformen.   

Tip 5: Werk samen met experts en adviseurs 

Financiële adviseurs, juridische experts en duurzaamheidsadviseurs kunnen waardevol advies en begeleiding bieden bij het structureren van de financiering, het opstellen van contracten en het naleven van regelgeving. Vooral wanneer je niet bekend bent met alle financiële aspecten van projectfinanciering is het verstandig om samen te werken met ervaren experts en adviseurs. 

Bij DuurzaamInvesteren.nl werken we geregeld samen met intermediairs en andere adviseurs om projecten op het platform te voorzien van transparante informatie. 

Conclusie

Het verkrijgen van projectfinanciering voor duurzame projecten met SDE++ subsidie vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Door de SDE++ subsidiecriteria te begrijpen, een solide businessplan te ontwikkelen, geschikte financiële partners te identificeren, alternatieve financieringsmogelijkheden te onderzoeken en samen te werken met experts, kunnen ondernemers hun kansen vergroten om financiering te krijgen voor hun duurzame project. Het realiseren van duurzame projecten is niet alleen gunstig voor het milieu, maar kan ook zakelijke kansen en groei stimuleren in de snelgroeiende groene energie-industrie. 

Contact

Meer weten over projectfinanciering via DuurzaamInvesteren.nl? Neem dan contact op.

Sander Bubberman

Senior Investment Analyst

Voorbeelden

DuurzaamInvesteren.nl heeft veel ervaring met zonneparken en projecten met SDE++ subsidie. Maar liefst 44% van al onze projecten betreffen zonne-energie.

Kieszon voor de toekomst

Werkkapitaalfinanciering met AFM prospectus, Kieszon is onderdeel van Greenchoice.

Zonnepark PV10 B.V.

Drijvend zonnepark op een zandwinplas Uivermeertjes in Deest, in de regio Druten, operationeel sinds 31 mei 2021.

Videra Solar 3 B.V.

Financiering van de aanschaf van een dakgebonden zonnestroomsysteem.

Vind financiering via DuurzaamInvesteren.nl

Via DuurzaamInvesteren.nl spreek je een grote groep DuurzaamInvesteerders aan. We werken als volgt:   

  1. We helpen bij het structureren van de obligatievoorwaarden van het project in het informatiememorandum of prospectus.  

  2. We brengen de aanbieding ook onder de aandacht bij onze database van +16.000 DuurzaamInvesteerders. 

  3. We nemen de administratieve afhandeling uit handen: we verwerken de investeringen, voeren controles uit op investeerders en sturen een reminder voor uitbetalingen. 

Op zoek naar financiering? Dien je financieringsaanvraag in via onderstaande button om de financieringsmogelijkheden te bespreken.