Uitkomst DuurzaamInvesteerders Poll: Waarom investeren in duurzaamheid?

Blog

Uitkomst DuurzaamInvesteerders Poll

Ruim 220 miljoen euro voor verduurzaming, dat hebben de investeerders op DuurzaamInvesteren.nl gerealiseerd. Dankzij deze investeringen is onder andere onze energievoorziening groener, vervangen batterijen zware dieselmotoren en komt steeds meer betaalbare grond beschikbaar voor biologisch dynamische landbouw. Waar aanbieders niet bij banken, fondsen of subsidieverstrekkers terecht kunnen, lukt het wel om via particulieren de nodige financiering op te halen.

Publicatiedatum: 29 August, 2022

Wat levert duurzaam investeren op?

Naast rendement investeer je op DuurzaamInvesteren.nl in projecten en bedrijven die bijdragen aan de duurzame transitie. Zoals een DuurzaamInvesteerder zegt: ‘geld wat ik nu investeer voorkomt kosten in de toekomst.

Wat vinden DuurzaamInvesteerders belangrijk?

Als particulier kies je zelf waar je in belegt. Zonnepanelenprojecten in binnen- en buitenland of juist circulair toiletpapier van een succesvolle social Enterprise. Maar wat is de reden dat DuurzaamInvesteerders beleggen, waar letten zij op en welke projecten maken de meeste kans? We vroegen het in een poll aan de DuurzaamInvesteerders:

  • Duurzaamheid op 1: Eigenlijk geen verassing, op een platform als DuurzaamInvesteren.nl, vinden we vooral investeerders die interesse hebben in verduurzaming. DuurzaamInvesteerders hebben zelf duidelijke voorkeuren qua sector, omvang en thema en blijken goed verspreide portefeuilles aan te houden. Zo krijgen we terug dat veel DuurzaamInvesteerders per project beoordelen of het past. De een heeft vooral interesse in en kennis van windenergie of zonneparken, de ander wil juist in zoveel mogelijk verschillende duurzame sectoren beleggen.

  • Rente en looptijd moeten marktconform zijn: Met investeren in duurzaamheid behaal je hoe dan ook winst,’ is een van de reacties uit de poll. Toch moeten rente en looptijd marktconform zijn. Duurzaam Investeren hoeft geen enorme bedragen op te leveren, maar moet wel een verstandige keuze voor het beleggen van het eigen vermogen zijn. Exacte aantallen werden niet genoemd, maar onder deze marktomstandigheden merken we dat een minimale rente van 5 procent en looptijd van 5 jaar het beste werkt.

  • Organisatiestructuur, aflossingsvorm en locatie verduurzaming: DuurzaamInvesteerders denken heel verschillend over andere onderdelen van een aanbieding. Zo let een groot deel van de investeerders specifiek op de aflossingsvorm vanwege de opbouw van de eigen portefeuille, terwijl een andere groep juist de organisatiestructuur van een aanbieder belangrijker vindt. En net zo divers is de houding ten opzichte van waar de verduurzaming plaatsvindt: in Nederland, in het eigen postcode gebied of juist in het buitenland. DuurzaamInvesteerders beoordelen elke aanbieding op basis van de eigen voorkeuren en investeringsbehoeften.

Het allerbelangrijkst is dat DuurzaamInvesteerders echt willen bijdragen aan de duurzame transitie en de aanbieder willen vertrouwen voor zij investeren. Want het uiteindelijke doel is een toekomstbestendige omgeving creëren, dankzij de investeringen.

Ook investeren?

Blijf op de hoogte van nieuwe investeringskansen door een profiel aan te maken