Duurzame Buitenlandse Investeringen: Ontwikkelingen, Kansen en Risico's

Blog

Duurzame Buitenlandse Investeringen: Ontwikkelingen, Kansen en Risico's

Opkomende markten - emerging markets – hebben nog ontwikkelende economieën en zijn tegelijkertijd een bron van innovatie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in samenwerking met PwC onderzochten emerging markets en verwachten een enorme economische groei en ook in buitenlandse beleggingen. Welk soort projecten stimuleren duurzame opkomende markten? En welke kansen ziet DuurzaamInvesteren.nl voor de particuliere belegger?

Publicatiedatum: 9 August, 2022

Verschuiving van de mondiale economische macht

Emerging markets ontwikkelen zich naar een volwassen markt. ‘Volwassen’ markten kenmerken zich door een sterkte economie, een hoog inkomen per hoofd van de bevolking, liquide aandelen- en schuldmarkten, toegankelijkheid voor buitenlandse investeerders en een betrouwbaar politieksysteem. Eén voorspelling van het IMF en PwC is dat de mondiale economische macht voor 2050 verschuift van Westerse landen naar emerging markets. De grootste economische groei wordt voorspeld in de markten van China, India, Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika. Het bruto binnenlands product (BBP) van de wereld bestaat al voor ruim 59% uit opkomende markten. En dit terwijl het mondiale BBP in westerse economieën daalt. Door de uitbesteding van het Westen aan laagloonlanden, nam de welvaart en politieke stabiliteit in deze landen toe. Politieke stabiliteit is een bron voor innovatie en groei: de financiële- en energiesector groeit al geruime tijd in opkomende markten en dit biedt kansen voor duurzame beleggingen.  

Realiseren van verduurzaming in emerging markets

Wie investeert in emerging markets investeert in een meer toekomstbestendige wereld. In werelddelen zoals Afrika is sprake van ontwikkeling en weinig bestaande infrastructuur, waardoor de implementatie van schone energieproductie makkelijker en goedkoper is dan bij ons. Dankzij de implementatie van schone energieproductie opereren emerging markets sneller op duurzame wijze. In tegenstelling tot volwassen (Westerse) markten waar bestaande infrastructuren een transitie moeten doormaken om te verduurzamen, wat in veel gevallen duur is. Schone energieprojecten in het buitenland dragen bij aan houdbare oplossingen voor het energienetwerk. Maar ook projecten met sociale impact zijn van belang. In opkomende markten groeit de sociale middenklasse wat zorgt voor een toename in welvaart. Projecten en bedrijven die bijvoorbeeld bijdragen aan de groei van MKB-bedrijven en werkgelegenheid in het buitenland bevorderen deze groei verder. Maar ook projecten die voedselzekerheid, betere levenskwaliteit en schoonwater faciliteren, dragen bij aan duurzame emerging markets.  

Risico's verbonden aan buitenlandse investeringen

Politieke stabiliteit is niet in iedere emerging market vanzelfsprekend. De inval van Rusland in Oekraïne zorgde de afgelopen tijd voor veel marktontwikkelingen: hyperinflatie, stijgende grondstofprijzen en geopolitieke onrust. Buitenlandse investeringen mogen dan wel een aantrekkelijk rendement met zich meebrengen, maar tegelijkertijd moeten beleggers rekening houden met een hoger risicoprofiel. Desalniettemin is verduurzaming van wereldwijd belang. Wie denkt aan buitenlandse investeringen via DuurzaamInvesteren.nl, doet er goed aan zich in te lezen over eventuele risico's en zo een bewuste keuze te maken. Daarom is elke aanbieding op DuurzaamInvesteren.nl voorzien van een uitgebreide informatie memorandum.

Blijf op de hoogte

Maak een profiel aan en blijf op de hoogte blijven van nieuwe investeringskansen in binnen- en buitenland?