Investeren in natuur: Liefdadigheid of slimme beleggingskeuze?

Blog

Investeren in Natuur: Liefdadigheid of Slimme Beleggingskeuze?

Bedrijven die afhankelijk zijn van producten die we dreigen uit te putten hebben geen toekomstbestendig businessmodel. Bedrijven die biodiversiteit en ecosystemen in stand houden en onuitputtelijk uit de natuur geleverd krijgen hebben wel een toekomstbestendig businessmodel. Door ontbossing en de druk op het klimaat staan biodiversiteit en ecosystemen onder druk. We putten de natuur uit waardoor vroeg of laat veel bedrijven te maken krijgen met leveringsproblemen van grondstoffen die uit de natuur komen.

Publicatiedatum: 10 May, 2022

Welke waarde vertegenwoordigd onze natuur?

We zijn behoorlijk afhankelijk van wat de natuur ons levert, dat moge duidelijk zijn. De natuur heeft daardoor een economische waarde. Dankzij het bestuiven van voedselgewassen vertegenwoordigen bijen bijvoorbeeld een economische waarde van 22 miljard euro per jaar. Doordat biodiversiteit onder druk staat is de bij in rap tempo aan het verdwijnen. Uit een onderzoek van Mckinsey komt wellicht een wat minder bekend natuurfenomeen aan bod die een enorme economische waarde vertegenwoordigt. Mangrovebossen slaan koolstof op, filteren water en vormen een natuurlijke dam om erosie van land tegen te gaan. Door deze eigenschappen leveren ze een economische bijdrage van 78 miljard euro aan de wereldeconomie. Het uitputten van deze economische bijdrage vanuit de natuur heeft op de langere termijn dus een behoorlijke economische impact. Steeds meer statistici houden zich bezig met het in kaart brengen van de waarde van de natuur. Door deze waardes scherper in beeld te krijgen ontstaat er ook een steeds beter inzicht in het economische belang van het behouden van de biodiversiteit.

Financiële risico's bij verlies van biodiversiteit

Doordat de economische waarde steeds scherper in beeld komt wordt ook steeds duidelijker dat financiële instellingen financiële risico’s lopen door het verdwijnen van biodiversiteit. Zo is er redelijk recent een rapport verschenen van de Nederlandse Bank en het Planbureau voor de leefomgeving. Grote financiële instellingen zoals pensioenfondsen hebben grote bedragen uitstaan bij bedrijven die afhankelijk zijn van wat de natuur ze levert. Het uitputten van de natuur kan voor deze partijen dus forse financiële risico’s met zich meebrengen op de langere termijn. Langzaamaan komt ook bij dit soort instellingen het besef dat het slimmer is om het belegbaar vermogen te steken in bedrijven of initiatieven die een bijdrage leveren aan het behoud of verbeteren van biodiversiteit en ecosystemen zodat ook op de langere termijn de levering vanuit de natuur gewaarborgd blijft en bestaande businessmodellen toekomstbestendig blijven.

Hoe kan ik zelf beleggen in natuur of behoud van Biodiversiteit?

Ook als particuliere belegger is er voldoende mogelijkheid om te investeren in beleggingen die een bijdrage leveren aan biodiversiteit. Op DuurzaamInvesteren.nl belegt u direct in projecten die een bijdrage leveren aan natuur en/of biodiversiteit. Denk aan projecten in de biologische landbouw of biomassacentrales die gebruik maken van reststromen uit de natuur.

Daarbij ontstaan er steeds meer fondsen die specifiek beleggen in bedrijven en projecten die een bijdrage leveren aan natuur en biodiversiteit. Onder andere Triodos en ASN bank bieden deze mogelijkheid aan.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van nieuwe investeringsmogelijkheden in natuur en biodiversiteit?