Investeren in de landbouw transitie: DuurzaamInvesteerder Tjerk aan het woord

Terug naar overzicht

“Ik heb een bepaalde kijk op de wereld en vanuit die principes investeer ik ook.” Tjerk van de Bos investeert sinds 2021 via DuurzaamInvesteren.nl. “Het rendement op natuurprojecten is misschien minder, maar ik gebruik mijn geld liever om de wereld beter te maken, dat is écht lange termijn rendement.” 

Duurzame Leefstijl

  Tjerk van den Bos (40) is ZZP beleidsadviseur binnen verschillende sociale domeinen van gemeenten. “Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in mijn dagelijks leven.” Samen met zijn vrouw is hij vier jaar veganist. “Mijn vrouw en ik zijn whole food plant-based, dat betekent dat wij alleen koken met basis ingrediënten. Deze verbouwen we zo veel mogelijk in eigen tuin.” Tjerk en zijn vrouw hebben als doel zelfvoorzienend te zijn, met eigen zonnepanelen die stroom opwekken, een duurzame zonne-boiler en het verbouwen van hun eigen eten komen ze al een heel eind. “Ik vind dat de manier waarop ik investeer moet aansluiten op hoe ik mijn leven inricht. Vandaar dat ik duurzaam investeer.” 

Investeren vanuit eigen principes

  “Ik wilde vanuit mijn eigen principes, normen en waarden investeren en zocht via een zoekmachine op ‘Duurzaam investeren’, logischerwijs stonden jullie ook in het rijtje.” Eind vorig jaar deed Tjerk zijn eerste investering via DuurzaamInvesteren.nl. Hij investeerde in MisterGreen Lease. “Als ik investeer let ik erop dat ik mijn investeringen spreid over verschillende projecten. Ik heb inmiddels 7 lopende investeringen.” Daarnaast hanteert hij een maximumbedrag per investering. Hierbij vindt hij projecten die de energietransitie en landbouwtransitie versnellen het belangrijkst.   

De landbouw transitie

  “De manier waarop we voedsel verbouwen moet op een andere, minder kunstmatige manier.” Tjerk investeerde ook in Stichting Grondbeheer Biologisch Dynamische Landbouw – Samen voor Grond II. Stichting Grondbeheer heeft als doel de Nederlandse landbouwgrond natuurvriendelijk te maken. Om dit te verwezenlijken moeten we gaan boeren zonder kunstmest, krachtvoer en chemische bestrijdingsmiddelen. Tjerk gebruikt dezelfde technieken in zijn eigen tuin. Natuurlijkvriendelijke landbouw put de grond niet uit maar bevordert juist de biodiversiteit. Wormen zorgen er bijvoorbeeld voor dat planten beter groeien en dat de grond beter water opneemt. “Duurzaam omgaan met onze grond vind ik veel belangrijker dan een rentepercentage. Ik wil iets goeds doen met het geld dat ik over heb.” 

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe projecten? Registreer dan op ons platform.

REGISTREREN

DuurzaamInvesteren

Wij zijn ook te vinden op:  

DuurzaamInvesteren
Apollolaan 151
1077 AR Amsterdam
088-4321543

DuurzaamInvesteren (Crowdinvesting B.V.) heeft een vergunning als bedoeld in artikel 2:96 WFT voor het verlenen van beleggingsdiensten en is opgenomen in de registers van de AFM.