"We hebben allemaal belang bij een gezond koraalrif".

Blog

"We hebben allemaal belang bij een gezond koraalrif".

Naar verwachting zijn 90 procent van onze koraalriffen in 2050 uitgestorven, een zorgwekkende ontwikkeling. Hoe verrijken koraalriffen onze wereld? Welke invloed hebben wij als mensheid op onze natuur? En wat is ervoor nodig om het uitsterven terug te draaien? Oud-collega, vervent duiker en investeringsanalyst Alie vertelt.

Publicatiedatum: 10 May, 2022

Wereldwijde stress op koraalriffen

De opwarming van onze aarde is een acuut wereldwijd probleem voor ons koraal. Koraal ontstaat door de samenwerking tussen koraaldiertjes en algen. De diertjes bouwen het koraal en de algen geven het koraal kleur. Samen leven de twee in symbiose in kolonies van koraal – alles bij elkaar het koraalrif. Ondanks dat koraalriffen slechts 0,2 procent procent van de totale oppervlakte van de oceaan beslaan, zijn zij cruciaal voor de oceanen aangezien een kwart van al het leven in de oceanen op een punt in hun leven afhankelijk zijn van het koraalrif. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de oceaan als opslagplaats voor CO2. Hierin spelen de algen in het koraalrif een belangrijke rol. Doormiddel van fotosynthese nemen de algen CO2 op en zetten deze om in nutriënten voor de diertjes. Nieuwe voedingstoffen zorgen voor energie om nieuw koraal te maken. De opwarming van de aarde zorgt er echter voor dat het temperatuur van het water stijgt. Hierdoor raken de koraaldiertjes gestrest en stoten zij de algen af, met als gevolg dat het koraal verbleekt. Langdurig warm water zorgt ervoor dat de algen niet meer terugkeren en dat het koraal uiteindelijk sterft.

Alie's liefde voor het rif

Alie voelt zich als duikmeester verbonden met het rif. “Het is zo’n mooie wereld daar onderwater, maar ik heb met eigen ogen mogen aanschouwen hoe hele riffen koraal uitbleekten. Ik zie het steeds meer en meer, daarom vind ik het zo belangrijk dat er iets aan gedaan wordt.” Opwarming van de aarde is slechts één oorzaak van het uitstervend koraal. Ook door overbevissing, onzorgvuldige duikers en zwemmers, zonnebrand en run-off van het vaste land raakt het koraalrif uit balans. “Het koraal is juist zó belangrijk, 25 procent van de oceaanpopulatie is afhankelijk van het koraalrif, het is de kraamkamer van de oceaan.” Maar ook 1 miljard mensen wereldwijd zijn afhankelijk van het rif. Mensen in oceaangebieden zijn afhankelijk van visserij en voedsel uit het rif. Daarnaast zijn veel mensen afhankelijk van het toerisme dat samenhangt met koraalriffen en worden grondstoffen uit koraal gewonnen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Ook vormen koraalriffen een natuurlijk barrière tegen overstromingen en stormen. Geschat wordt dat koraalriffen wereldwijd jaarlijks een economische waarde van 28,5 miljard euro vertegenwoordigen.

Coral Vita

Op initiatief van Alie doneerde DuurzaamInvesteren.nl €5.000,- aan Coral Vita voor de aanschaf van een eigen koraaltank. Coral Vita maakt als coral farmer gebruik van baanbrekende methodes om koraal sneller te laten groeien. Koraal is fragiel en groeit langzaam, maar onderzoeker David Vaughan van het Mote Marine Lab in Florida ontdekte een methode genaamd micro fragmentatie: door het koraal in kleine stukjes te cultiveren groeit het namelijk 50 procent sneller dan op natuurlijke wijze. Coral Vita gebruikt dezelfde technieken. Ook ontwikkelt Coral Vita koraal dat beter bestand is tegen warm water om de overlevingskansen te vergroten. Na 6 tot 12 maanden in de tanks wordt het koraal uitgeplant, nu sterker dan natuurlijk koraal. Met deze werkwijze maakt het bedrijf een significante ecologische impact. Één coral farm produceert miljoenen stukjes koraal die zij in de regio uitplanten en monitoren. Langzaam maar zeker blaast Coral Vita riffen nieuw leven in.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per kwartaal nieuwsupdates over investeren via DuurzaamInvesteren.nl