DuurzaamInvesteren.nl viert earth overshootday 2022: Over 50 jaar natuurlijke hulpbronnen op?

Blog

DuurzaamInvesteren.nl Viert Earth Overshootday 2022: over 50 Jaar Natuurlijke Hulpbronnen op?

Earth Overshoot Day: Op deze dag verbruikt de wereldbevolking de grondstoffen die de aarde in één jaar kan regenereren. Ieder jaar verschijnt deze dag eerder op de kalender, met alle gevolgen van dien. De Global Footprint Network berekent jaarlijks de dag van overschot, dit jaar op 28 juli.

Publicatiedatum: 28 July, 2022

Dag van overschot 2022

Earth Overshoot Day 2022 is vandaag berekend. In 1970 was dit nog op 28 december. Waar we in 1970 nog een overschot van drie dagen hadden, bereiken we dit punt 50 jaar later al na een half jaar. Iedere dag dat we de overschotdatum overschrijden is een dag dat we de reserves van de aarde aantasten. We maken het zelfs zo bont dat we met elkaar 1,75 aarde per jaar verbruiken. Het overschot wordt jaarlijks berekend door de werelds’ biocapaciteit te delen door onze ecologische footprint. Het coronavirus legde de wereld letterlijk stil en dit had in 2020 een positieve impact op Earth Overshoot Day: de dagen in overschot waren ongeveer gelijk als in 2009.

NL overshoot day

Naast Earth Overshoot Day berekent de Global Footprint Network ook voor ieder land apart een Overshoot Day. Op deze dag zou de aarde haar overschot bereiken als de hele wereldbevolking leeft als het desbetreffende land. In Nederland viel deze datum op 12 april 2022. Met ons kleine kikkerlandje verbruiken we 7x onze eigen biocapaciteit. Jaarlijks jagen we onze biocapaciteit er in de eerste drie maanden van het jaar doorheen. Op 19 februari, de dag van het Natuurlijk Kapitaal, staan we hierbij stil. Ons eigen ecosysteem kan ons niet in onze behoefte voorzien en daarom zijn we steeds meer afhankelijk van import uit andere landen.

#Movethedate

In 2006 startte de Global Footprint Network in samenwerking met de New Economics Foundation de Global Earth Overshoot Day Campagne. Later sloot het Wereld Natuur Fonds zich hierbij aan. Met de campagne #movethedate stimuleren de initiatiefnemers consumenten hun ecologische footprint te beperken. DuurzaamInvesteerders leveren ook een positieve bijdrage met hun investeringen.  Investeren in duurzame bedrijven die natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit bevorderen in plaats van uitputten verkleind onze ecologische footprint. Door bijvoorbeeld te investeren in biologische boeren dragen DuurzaamInvesteerders bij aan een gezondere voedingsbodem en dat is goed voor onze biocapaciteit. In ons whitepaper ‘Investeren in Natuur’ lichten we dit verder toe.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per kwartaal nieuwsupdates over investeren via DuurzaamInvesteren.nl