Dommelstroom centrale is bijna af

Terug naar overzicht

Het begon als een ...
Het begon als een grap, maar het is nu bijna een voltooid project. Jan en Bram Taks, vader en zoon, bouwen hun eigen waterkrachtcentrale in Sint-Michielsgestel.  De centrale moet zo'n 200 huishoudens van energie gaan voorzien.

Het plan voor de waterkrachtcentrale ontstond al jaren geleden. "We dachten na over hoe het zou zijn om in de Dommel bij de stuw energie op te wekken," zei Bram Taks tegen Omroep Brabant. "Het was ooit een grapje. Maar dat het er nu vijf jaar later echt van gaat komen en dat mensen willen investeren, dat hebben we nooit durven hopen."

 

Dommelstroom
Onder de noemer 'Dommelstroom' lukte het vader en zoon om in totaal €750.000 op te halen voor een vijzelturbine. Die schroef van 9 bij 4 meter is nu geplaatst. Daarnaast haalden ze €250.000 op bij sponsors. Ook inwoners van Sint-Michielsgestel hebben in de turbine geïnvesteerd. "Ik heb uit idealisme geïnvesteerd," vertelt inwoner John Barendregt. "Ik vind het mooi omdat het een burgerinitiatief is en dat we op een duurzame manier energie opwekken. "

 

Feestelijke opening
Hoewel met het plaatsen van de schroef een groot deel van de bouw voltooid is, is de waterkrachtcentrale nog niet klaar. De laatste afwerkingen vinden de komende weken plaats.

De officiële opening is op 5 november. Dat gaat na vijf jaar werken een groot feest worden voor initiatiefnemers. "We hebben vijfhonderd investeerders, voor iedere investeerder een halve fles champagne dus dat wordt een feest", grapt vader Jan.

 

Bron: Omroep Brabant

 

Twitter Feed

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe projecten? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

DuurzaamInvesteren

Wij zijn ook te vinden op:
 

DuurzaamInvesteren
Apollolaan 151
1077 AR Amsterdam
088-4321543

DuurzaamInvesteren (Crowdinvesting B.V.) heeft een vergunning als bedoeld in artikel 2:96 WFT voor het verlenen van beleggingsdiensten en is opgenomen in de registers van de AFM.