Zorgen van de AFM over Crowdfunding

Nieuws

Zorgen van de AFM over Crowdfunding

Recent verscheen in het AD een artikel over de risico’s van crowdfunding. Daarin noemt de voorzitter van de AFM, Merel van Vroonhoven, een aantal belangrijke punten waarop de crowdfundingsector volgens de AFM moet verbeteren. Wij noemen ze hieronder en geven aan hoe wij deze hebben geadresseerd.

Publicatiedatum: 28 July, 2017

De AFM ziet graag dat:

  • Potentiele investeerders tijdig en volledig geïnformeerd worden zodat zij ongehaast, en weloverwogen een investeringsbeslissing kunnen nemen. DuurzaamInvesteren.nl verplicht aanbieders het informatiememorandum van een aanbieding minimaal 48 uur van tevoren beschikbaar te stellen op het platform. Achteraf hebben investeerders 14 dagen bedenktijd om eventueel op hun investering terug te komen.

  • Het effectieve rendement duidelijke gecommuniceerd wordt (nu wordt vaak alleen een hoog bruto rendement gecommuniceerd). DuurzaamInvesteren.nl verplicht aanbieders in het informatie memorandum een berekening van het effectieve rendement te geven en deze ook op te nemen in de samenvatting op de propositiedetailpagina.

  • Investeerders niet onbewust of onnodig risico lopen, doordat risico’s niet duidelijk vermeld worden en investeerders hun risico’s niet spreiden. DuurzaamInvesteren.nl vereist aanbieders een uitgebreid overzicht van de risico’s van de (obligatie)lening in het informatiememorandum op te nemen. Een samenvatting hiervan wordt eveneens opgenomen op de propositiedetailpagina. Tot slot staat namens DuurzaamInvesteren.nl onderaan iedere propositiedetailpagina het advies aan beleggers om hun investeringen te spreiden, teneinde risico’s te beheersen.

Onze zorgplicht voor beleggers staat voorop. Wij streven ernaar investeerders zo goed mogelijk van informatie te voorzien, zodat zij ongedwongen en goed geïnformeerd een passende investeringsbeslissing kunnen nemen. Heb je suggesties of opmerkingen? neem dan contact met ons op.

Lees het hele AD artikel hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per kwartaal nieuwsupdates over investeren via DuurzaamInvesteren.nl